« terug naar vorige pagina

Griepvaccinatie 2024

De griepprik beschermt tegen de ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op griep. Als iemand na de griepprik toch griep krijgt, verloopt de ziekte vaak minder ernstig. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en volwassenen en kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Deze mensen ontvangen van hun huisarts een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

De jaarlijkse griepprik: voor wie?
De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.

Waarom de griepprik?
Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

  • De griep verloopt milder
  • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner
  • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Meer informatie kunt u vinden op onderstaande websites:

www.rivm.nl/griepprik en www.thuisarts.nl/griep.

 

Pneumokokken vaccinatie 2024
De pneumokokkenprik beschermt u tegen het krijgen van ziekten die worden veroorzaakt door pneumokokken. Dit najaar (2024) ontvangen mensen van 60 tot en met 63 jaar (geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31-12-1964) een uitnodiging voor een gratis vaccinatie. De pneumokokkenprik werkt vijf jaar.

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kun je besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken.

De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Andere veel voorkomende pneumokokkenziekten zijn hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Jaarlijks worden 6.000 mensen van 60 jaar en ouder opgenomen met een ernstige pneumokokkenziekte.

Meer informatie kunt u vinden op deze websites:

https://www.rivm.nl/pneumokokken en https://www.thuisarts.nl/pneumokokken